Ilija Cvitanović: Otpočet ćemo proces približavanja kantona - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Ilija Cvitanović: Otpočet ćemo proces približavanja kantona
Sarah Kolja

Ilija Cvitanović: Otpočet ćemo proces približavanja kantona

PREDSJEDNIK HDZ-A 1990

Teritorijalna reorganizacija o kojoj, nakon odluke CIK BiH o raspisivanju općih izbora, sve češće govori predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ne znači težnju ka trećem entitetu, odnosno uspostavu neke nove Herceg-Bosne, poručio je gostujući u emisiji Specijal na O kanalu predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

Dodao je da u HNS-u niko ne razmišlja o pravljenju ekskluzivnog hrvatskog teritorija silom, sukobima ili ratom, već da se misli na potrebu reorganizacije cijele BiH, što bi uključivalo i prostor Republike Srpske.

"Mi u HDZ 1990 nećemo se odmaći od Ustava i zakona BiH. Ustav kaže dva entiteta, tri konstitutivna naroda i deset županija. Ali omogućava povezivanje i ujedinjavanje županija i općina. Mislim da ćemo na tom tragu na sljedećoj sjednici otpočeti proces zbližavanja županija", rekao je Cvitanović.

Na opasku da će ipak biti potrebne izmjene Ustava FBiH ukoliko se želi ići na jasno ujedinjavanje kantona, Cvitanović ističe da su u HNS-u toga svjesni.

"Imamo zastupnike na nivou Federacije, pa ćemo pokrenuti sve procedure koje bude trebalo pokrenuti ako dođe do dalje uzurpacije hrvatskih pozicija, odnosno ako neko uzme sebi za pravo da bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kroz nametnutu trećinu u Domu naroda Federacije pokuša konstituirati vlast na nivou FBiH i BiH, odnosno ako sebi neko uzme za pravo da Dom naroda BiH pokuša nasilu oteti Hrvatima", rekao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ 1990 govorio je i o radu Hrvatskog narodnog sabora. Ističe da bi bio najsretniji da ta institucija ne postoji, ali da je u trenutnoj atmosferi izuzetno potrebna i značajna. Nije zadovoljan ni načinom na koji HDZ BiH i Dragan Čović vode politiku i pravcom kojim vode Hrvate u BiH.

"Nisam zadovoljan ni načinom na koji brine o BiH i svom narodu. Ali kada imate ovakvu poziciju, kada imate pokušaj dijela stranaka iz Sarajeva i većine iz Banje Luke da nasrću na ustavnu poziciju Hrvata, jednostavno ste osuđeni na saradnju sa HDZ BiH. Najsretniji bih bio da HNS ne postoji, da završimo priču o izmjenama Izbornog zakona i Ustava. Tada više neće biti ni smisla da postoji HNS", kategoričan je predsjednik HDZ 1990.

Kada je u pitanju podrška koju zvanični Zagreb daje političkim predstavnicima Hrvata u BiH, Cvitanović ističe da bez nje pitanja za koja su Hrvati zainteresirani u BiH ne bi ni bila na stolu. Ipak, zamjera HDZ-u Hrvatske to što se u predizborno vrijeme miješa i daje podršku bilo kome u BiH.

"Nadam se da u sljedećem izbornom procesu neće praviti razliku i podržavati jedne, druge ili treće. Već da će brinuti o svim građanima, naročito Hrvatima u BiH. I HDZ 1990 i ja smo dokazali da nitko u nama neće imati partnera za trgovinu hrvatskim nacionalnim pozicijama", kaže Cvitanović.

Nije siguran da će u zakonskoj proceduri biti osigurana sredstva za predstojeće izbore, jer ne očekuje da će do tada budžet BiH biti usvojen. Ne smatra ni to da HDZ preko svojih ministara u Vijeću ministara BiH blokira usvajanje budžeta ili iznalaženje novaca za izbore. Osvrnuo se i na najavu Željka Komšića da će ponovo biti kandidat za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

"Kaže da mora. Mora rušiti BiH. Mora usložnjavati odnose Bošnjaka i Hrvata. Mora biti onaj koji će ovu državu držati zarobljenu. Mora biti onaj koji udara zadnji čavao u BiH. Ako to sve mora, onda neka mu to sve služi na čast. On ne predstavlja Hrvate, niti je legitiman niti legalan. Za četiri godine nije došao ni u jednu općinu gdje Hrvati žive u većini", smatra Cvitanović.

 

Izvor:klix.ba

Ocjeni članak

2.0
Rate this article:
2.0
Sarah Kolja

Sarah Kolja

Sarah Kolja

Other posts by Sarah Kolja
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«maj 2022.»
ponutosričetpetsubned
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Back To Top