Delara Burkhard: BiH mora bez odlaganja postati kandidat za ulazak u EU - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Delara Burkhard: BiH mora bez odlaganja postati kandidat za ulazak u EU
Amra Litrić

Delara Burkhard: BiH mora bez odlaganja postati kandidat za ulazak u EU

Na ovaj način nudimo zaštitu od autokratskih struktura i omogućavamo život u slobodi, demokratiji i vladavini prava, istakla je

Čelnici država i vlada EU i Zapadnog Balkana sastaju se u Briselu 23. i 24. Juna, a u saopćenju iz kancelarije Bukhard je navedeno da će ovaj sastanak će biti prilika da se sagleda napredak postignut u procesu približavanja zemalja regije Evropskoj uniji, da se razgovara o geostrateškim pitanjima, te da se promoviše usklađivanje sa vrijednostima EU i zajednička vanjska i sigurnosna politika.

BiH mora bez odlaganja postati kandidat

Bukhard je istakla da "ne žude samo Ukrajina i Moldavija za sigurnošću u ovim neizvjesnim vremenima".

- Ako zaboravimo zapadni Balkan, EU rizikuje dalji gubitak kredibiliteta i evropskog zamaha u regionu. Mi Evropljani treba da shvatimo kakvo nam moćno geopolitičko oruđe proširenje stavlja na raspolaganje - upozorila je i dodala:

- Bosna i Hercegovina mora bez odlaganja postati kandidat za EU kako bi dobila signal povjerenja u zajedničku evropsku budućnost. Ovo moraju slijediti i pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo. Na ovaj način nudimo zaštitu od autokratskih struktura i omogućavamo život u slobodi, demokratiji i vladavini prava. 

Izrazila je podršku za inicijativu Slovenije da se dodjeli kandidatski status Bosnia i Hercegovini, navodeći da je ta incijative “hrabra” ali i da je “krajnje vrijeme” da pristupni pregovori politički napreduju.

- Ali protivnik demokratije i vladavine prava sjedi pod našim krovom. Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona. Njegovi postupci riskiraju da EU potpuno izgubi kredibilitet, obeshrabri proevropske snage i osnaži one koji žele evropski novac, ali ne vrijednosti. Predsjednica Evropske komisije koja je vjerodostojno zainteresirana za zapadni Balkan sada mora budno pratiti postupke komesara za proširenje.

Društvene i ekonomske reforme

Saopćenju se pridružio i europarlamentarac i izvjestilac u sjeni za BiH, Dietmar Koster, koji je pozvao političke lidere u BiH na odgovornost.

- Da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, a prije svega ponudila ljudima pristojne uslove života, bosanskohercegovačko rukovodstvo mora konačno krenuti naprijed sa društvenim i ekonomskim reformama - izjavio je on.

Podcrtao je da "pitanje etničke pripadnosti ne smije igrati ulogu".

- To se iskorištavalo godinama i država je držana u stanju neizvjesnosti. Pričanje o korupciji u zemlji postalo je kliše, ali korumpirano pravosuđe, zdravstveni sistem, obrazovni sistem itd. svake godine podstiču odlazak desetina hiljada ljudi iz zemlje. Veoma pozdravljam činjenicu da će se sada izbori održati na jesen i apelujem na lokalne građane da uzmu učešće kako bi istakli svoje brige - izjavio je Koster.

 

Izvor: Avaz.ba

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Amra Litrić

Amra Litrić

Amra Litrić

Other posts by Amra Litrić
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«juli 2022.»
ponutosričetpetsubned
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Back To Top