Armin, aktivista iz Sanskog Mosta i YEA državni koordinator za BiH: Otvoren poziv za mlade evropske ambasadore! - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Armin, aktivista iz Sanskog Mosta i YEA državni koordinator za BiH: Otvoren poziv za mlade evropske ambasadore!
Belma Miskic

Armin, aktivista iz Sanskog Mosta i YEA državni koordinator za BiH: Otvoren poziv za mlade evropske ambasadore!

Omladina s ciljem!

U vremenu u kojem se smatra da omladina mladost provodi bez obaveza i korisnog rada, mi smo tu da donesemo drugačije i izrazito pozitivne priče. Svijet ostaje na mladima, a oni vrijede puno više od predrasuda koje za njih važe.

Na našem portalu ste imali priliku upoznati Armina, mladi aktivista i student iz Sanskog mosta koji je diplomirao Međunarodne odnose i diplomatiju na Fakultetu Političkih Nauka Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je student prve godine postdiplomskog studija Europskih studija na Fakultetu društvenih znanosti Univerziteta u Ljubljani, Slovenija. Današnju priču nam predlaže upravo on.

Unutar YEA mreže trenutno je YEA Državni Koordinator za Bosnu i Hercegovinu. Prije nekoliko godina počeo je volontirati u Centru za izgradnju mira i Asocijaciji srednjoškolaca Bosne i Hercegovine (lokalni tim Sanskog Mosta). Dodaje da su i mir i aktivizam mladih njegovi ključni interesi, a dok je volontirao, uspio je steći osnovno obrazovanje iz oba tipa aktivizma. To je imalo veliki utjecaj na njegovu odluku da počnem studirati međunarodne odnose i diplomatiju.

Intervju koji donosimo je namijenjen prvenstveno perspektivnoj omladini koja voli i želi napredovati u poljima aktivizma koji dalje otvaraju puteve u svijet do zvijezda. Omladino, vi možete! Otvoren je poziv z anove Mlade Evropske Ambasadore, jeste li to baš vi?

Više informacija pronađite u nastavku.

 

1. Ko su to Mladi Evropski Ambasadori?

Mladi Evropski Ambasadori (Young European Ambassadors) ili YEAs čine mrežu mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija), koji dolaze iz različitih sredina, ali svi dijele zajedničku viziju – živjeti omladinski aktivizam kojeg smatraju najmoćnijom snagom za postizanje društvenih promjena.

2. Koje vrijednosti posjeduju Mladi Evropski Ambasadori?

Mladi evropski ambasador ili ambasadorka je mlada, komunikativna osoba koja u okviru ove mreže ima priliku da učestvuje projektima i događajima vezanima za EU integracije, zaštitu životne sredine, ljudska prava, umjetnost i kulturu, kao i nove tehnologije.

3. Koliko članova ima mreža Mladih Evropskih Ambasadora?

Trenutno, broj ambasadora je 120, po 20 njih iz svake od šest država Zapadnog Balkana.

4. Šta je cilj mreže Mladih Evropskih Ambasadora?

Cilj mreže je širenje vrijednosti na kojima počiva Europska unija i podizanje svjesti o saradnji EU sa svojim partnerima sa Zapadnog Balkana, kao i predstavljanje opipljivih rezultata ove saradnje. Mreža mladih ambasadora također želi da pruži doprinos dijalogu o različitim temama, kao i podršku jačanju građanskog aktivizma i kroz zajednički rad za bolju budućnost.

5. Koji su benefiti članova ove mreže?

Kao članovi ove mreže, YEAs imaju priliku da nauče kako postati uticajna mlada osoba u svojoj sredini, kako online tako i offline. Također, imaju mogućnost da kao ambasadori učestvuju u mnogim konferencijama i kulturnim događajima, studijskim putovanjima po Zapadnom Balkanu i Europskoj Uniji, ali i da učestvuju na različitim obukama u okviru kojih mogu da veoma lako dobiju alate koji će im pomoći u njihovom daljnjem razvoju.

6. U kojim to aktivnostima učestvuju Mladi Evropski Ambasadori?

YEAs učestvuju u različitim tipovima aktivnosti od kojih su mnoge organizirane upravo od strane nas samih. Prvenstveno, tu možemo izdvojiti saradnju sa lokalnim organizacijama koje rade na nekim od polja kao što su umjetnost i kultura, omladinski aktivizam, izgradnja mira, zaštita životne sredine, zaštita ljudskih prava itd. Pored toga, naši ambasadori učestvuju u velikom broju lokalnih, regionalnih i kontinentalnih konferencija, seminara, edukacija, koje im pomažu kako bi se dodatno razvili i svoja znanja i vještine prenosili na svoje vršnjake. Također, veoma velika komponenta našeg rada se svodi i na online aktivizam, u kojem redovno radimo i na organizaciji podcasta, online evenata, te promotivnih kampanja kako bi ukazali na određene potrebe u društvu.

7. Kako mladi mogu postati dio mreže?

Trenutno je otvoren poziv za nove članove mreže. Poziv je otvoren do 30. juna ove godine, a svaka mlada osoba između 18 i 29 godina koja je željna novih prilika i iskustava i koja želi da se prijavi, informacije o tome može pronaći na: https://webalkans.eu/en/yea/become-a-yea/

8. Da li mladi imaju neki način  da saznaju više o ovoj mreži?

Svakako! Sve informacije o mreži mogu se pronaći na web-portalu webalkans.eu, na FB @WeBalkans, [email protected]_eu, a pored toga na web-portalu možete pronaći i informacije o svim našim članovima koje veoma lako možete kontaktirati putem društvenih mreža?

Pored toga, kako bi pomogli potencijalnim ambasadorima i ambasadorkama da se prijave, organizovaće se i YEA Open Days ili Dani otvorenih vrata širom regiona, gdje će YEAs podijeliti sve relevantne informacije i pomoći im u procesu prijave.

YEA Open Days će biti organizovani u dva grada u Bosni i Hercegovini – u Banja Luci 15. juna u prostorijama Smart Office-a od 11 do 17 sati, te u Sarajevu 9. juna u prostorijama Homework Hub-a od 11 do 17 sati.

Svakako, ambasadori će također organizovati online sesiju YEA Open Day u okviru koje mladi mogu slobodno da se pridruže i pitaju sve što ih zanima. Online sesija će biti organizovana 21. juna od 18 sati preko platforme Zoom, a sve informacije o ovim događajima također se mogu pronaći na stranici webalkans.eu.

9. Koliko će aplikanata postati novim članovima mreže?

60. Tačnije, 10 njih iz svake od šest država Zapadnog Balkana.

10. Ko se nalazi „iza“ mreže?

Mreža Mladih Evropskih Ambasadora je zapravo projekat koji je kreiran od strane Evropske Komisije, a osnovan je 2020. kao dio Regionalnog komunikacijskog programa EU za zapadni Balkan.

Zahvaljujemo se Arminu na intervjuu i prilici da prenesmo još jednu pozitivnu priču!

mojcazin.ba

Ocjeni članak

5.0
Rate this article:
5.0
Belma Miskic

Belma Miskic

Belma Miskic

Other posts by Belma Miskic
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top