29. godišnjica najtužnijeg dana u historiji Mostara: Kada je srušen Stari most, zanijemio je cijeli svijet - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
29. godišnjica najtužnijeg dana u historiji Mostara: Kada je srušen Stari most, zanijemio je cijeli svijet

Porušeni Stari most FOTO: PRINTSCREEN / YOUTUBE

SuperUser Account

29. godišnjica najtužnijeg dana u historiji Mostara: Kada je srušen Stari most, zanijemio je cijeli svijet

BOLNI PODSJETNIK

Na današnji dan, 9. novembra 1993. godine srušen je Stari most u Mostaru. 

Nakon cjelodnevnog granatiranja tenkovskom municijom, koje je bjesomučno počelo dan ranije, snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su srušile to remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedno od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

Zvuk sirene

Tako će, uz zvuk sirene za opću opasnost i skok bez aplauza, danas tačno u 10.16 sati, u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“, biti obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Kao i svih prethodnih godina, bit će to bolni podsjetnik na taj barbarski čin, kada se kameni luk koji je skoro pet stoljeća spajao obale Neretve stropoštao u hladnu rijeku. Cijeli svijet je tada zanijemio, a ovaj datum ostat će upisan kao najtužniji dan u historiji Mostara.

Iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi svojevremeno će reći da je rušenje Starog mosta jedan od najtežih urbicida 20. stoljeća i "barbarski čin koji je probudio zatomljenu savjest čovjeka, civilizacije i svijeta".

Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a koji je tada bio na dužnosti pomoćnika komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH, kaže da na dan rušenja Starog mosta treba pričati o simbolu mosta i ljepoti te simbolike.

Poslana poruka

- Treba pričati o potrebi gradnje mostova među ljudima i o ljubavi u ljudima Mostara za Starim mostom. Jer mi smo s njega skakali i kada ga nije bilo. Mi smo preko Starog prelazili i kad ga nije bilo. E, hajdemo tom ljubavlju graditi mostove među nama. Neka to bude poruka na dan rušenja kako se nikada više ne bi srušili mostovi među ljudima. Mislim da je to Mostaru najpotrebnije - poručio je Đulić.

Graditeljski poduhvat

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine. Bio je to najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH. Obnova Starog mosta, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar, završena je u julu 2004., a ceremonija svečanog otvorenja održana je 23. jula te godine.

Stari most sa starom gradskom jezgrom Mostara, uvršten je godinu kasnije na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao prvi takav spomenik iz BiH.

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
SuperUser Account

SuperUser Account

SuperUser Account

Other posts by SuperUser Account
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top