19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Charles Michel uoči sastanka s Bidenom: Amerika se vraća na veliku scenu

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

 


Uoči sastanka američkog predsjednika Bidena i predstavnika Evropske unije, koji bi se trebao održati 15. juna, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je izjavio kako je ovaj sastanak znak da se Amerika vraća starim strateškim partnerima.

- Advertisement -


Michel je istakao kako su najave američkog predsjednika da će se sastati s evropskim zvaničnicima znak da je multilateralizam preživio fazu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Amerika se vraća. To znači da ponovo imamo snažnog partnera koji će promovirati multilateralni pristup politici, što je velika razlika u odnosu na Trumpovu administraciju”, rekao je Michel medijima u Briselu.

Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastat će se s američkim predsjednikom 15. juna, a ovom sastanku prethodit će sastanak čelnika NATO saveza 14. juna.

Predsjednik Evropskog vijeća je istakao da povratak multilateralizma predstavlja značajnu stvar za EU i SAD te podrazumijeva priznavanje potrebe za globalnim pristupom rješavanju problema, bilo da se radi o nabavci vakcina ili drugim političkim problemima.

- Advertisement -

Michel se osvrnuo i na sastanak zemalja članica G7 te je naglasio kako sastanak i odluke koje će se na njemu donijeti mogu predstavljati prekretnicu u budućem ekonomskom razvoju država, ali i u odnosima s drugim zemljama.

“Na sastanku očekujem raspravu o potrebi Zapada da poduzme proaktivni pristup u odbrani evropskih vrijednosti u odnosu na sve veći kineski i ruski utjecaj”, istakao je Michel.


Osim najave sastanka s Bidenom, predsjednik Evropskog vijeća je medijima u Briselu naglasio kako je razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
U razgovoru koji je trajao 90 minuta Michel je ruskom predsjedniku rekao kako Moskva mora promijeniti svoje ponašanje ukoliko želi bolje odnose s Evropskom unijom.

- Advertisement -

“Naši odnosi su na niskom nivou. Evropska unija i Rusija ne slažu u vezi sa širokim spektrom pitanja. To se odnosi i na ljudska prava, rusku intervenciju u Ukrajini te postupanje Moskve prema ruskom opozicionaru Alekseju Navalnom”, zaključio je Charles Michel.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: