Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Čarobna vožnja balonom na 800 metara iznad magične Kapadokije

U Trendu

Kalesija: U 26. godini preminula Belma Osmanović

Nakon kratke, ali teške bolesti preminula je Belma Osmanović iz Kalesije.

Policijska akcija kod Bijeljine: U zidovima vikendice pronašli arsenal oružja

Pripadnici MUP-a Srpske su u vikendici na području Janje kod Bijeljine pronašli arsenal oružja.
- Advertisement -

Turska. Kada spomenete ovu prelijepu euroazijsku državu smještenu u jugoistočnoj Europi, prva pomisao vam je skoro uvijek šoping ili obilazak Istanbula ili ljetni odmor na prelijepim obalama Kemera ili Marmarisa.

Turska, osim sigurnog turizma zadnjih mjeseci u vrijeme korone, posljednjih godina uživa uz još dva veoma popularna mjesta za brojne turiste koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i Balkana, ali i Rusije, Ukrajine i Azije – magična Kapadokija i prelijepi SKI resort Erciyes, nedaleko od Kayserija.

Upravo među tim turistima našla se i ekipa portala Radiosarajevo.ba, koja je uživala u oba turistička mjesta u Turskoj, gdje smo se mogli uvjeriti koliko je u vrijeme pandemije turizam u nama prijateljskoj zemlji – siguran. I zaista jeste.

- Advertisement -

Za opis svih ljepota Kapadokije zaista su vam premala dva dana koliko smo mi bili, ali ćemo u ovom tekstu učiniti sve da vam približimo čarobnu vožnju balonima na 800 metara visine iznad prirodnih ljepota jedne od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu.

Magična Kapadokija
U samom srcu Anadolije nalazi se magična Kapadokija. Teško ćete se odlučiti na prvu šta izabrati. Vožnju balonom, kupanje u bazenima sa prelijepim pogledima na prirodne ljepote ove oblasti zaista neobične arhitekture koje su nastale zbog vulkanskih lava, kiše i vjetrova.

- Advertisement -

Kada pričamo o Kapadokiji, nemoguće je ne spomenuti neobične i unikatne formacije stijena koje su sačinjene od vulkanskog pepela. Kada se udobno smjestite i prenoćite u jedan od autentičnih hotela (birajte da obavezno ima bazen ako dođete u toku ljetne sezone, op. a.) iz petog, šestog ili sedmog stoljeća, koji se ne mogu vidjeti nigdje u ostatku svijeta, krenite u sami cik zore u vožnju balonom.

Da, cijena jednog noćenja za dvije osobe se kreće od 60 do 400 eura, zavisno od luksuza u kojem želite uživati.

Let balonom iznad “vilinskih dimnjaka” odvija se u cik zore kada su vjetar i vazdušne struje najslabije.

Mi smo krenuli u četiri sata ujutro. Rast adrealina se osjetio odmah čim smo ugledali prve balone da su spremni na čarobni let iznad Doline ljubavi (Love Valley), Dolina goluba (Valley Pigeon), Dolina mašte ili Dolina manastira.

Za zaljubljene najzanimljivi je let iznad Doline ljubavi, ispod koje se nalazi na stotine „uzdignutih šatora – vilinski dimnjaci“ koje podsjećaju na muški spolni organ i zbog kojeg je dolina i dobila naziv Love Valley. Simpatično.

Cijena leta se kreće između 110 i 200 eura po osobi. Sve to zavisi od dužine leta i visine na kojoj želite da letite. Za djecu je cijena 50 posto manja, a mi smo se popeli do 800 metara iznad Kapadokije. Ograničenja nema, letovi se odvijaju tokom čitave godine, a u jednom balonu može da leti 12 ili 24 osobe, uz „pilota“ kojim upravlja i asistenta koji daje koordinate i upozorava na ostale balone koji se nalaze u blizini.

Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Lažne vakcine: Zaplijenjeno više stotina ampula

Kineska policija je ranije uspješno identifikovala kriminalnu mrežu koja je prodavala lažne vakcine.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar