19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Budući visoki predstavik o presudi Ratku Mladiću: Ratni zločinci nisu junaci

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a trenutni član njemačkog Bundestaga Christian Schmidt prokomentarisao je jučerašnju konačnu presudu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.

Schmidt ističe da je Mladić jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih godina te podsjetio na ulogu međunarodne zajednice.

“Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća. Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenirala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine”, rekao je on.

- Advertisement -

Istaknuo je da je rad Haaškog suda za ratne zločine od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a također i za ljude širom svijeta.

“Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje”, rekao je budući visoki predstavnik.

On navodi da “svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo znati šta se desilo i da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja”.

“Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina”, zaključio je Schmidt.

- Advertisement -

Mladiću je jučer Mehanizam za međunarodne kaznene sudove potvrdio prvostepenu presudu po 10 tačaka optužnice od 11, odnosno za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju, prisilno premještanje i terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talac

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: