6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Brnabić o presudi: Sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali je Srbima

POVEZANE VIJESTI

Grlić Radman: Formulacija u deklaraciji NATO-a bila izmijenjena prije Milanovićevog poziva

Grlić Radman je istakao da je on u maju formirao "koordinacijsko tijelo, jednu neformalnu grupu" u kojemu su bili predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva finansija, ureda predsjednika vlade i ureda predsjednika.

Milanović o spominjanju BiH u dokumentu NATO-a: Nazvao me Stoltenberg i riješili smo u pola minute

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Briselu dao je kratku izjavu

U Hrvatskoj kreće covid-bus, građane će cijepiti “pred kućnim pragom”

Covid-busevi će po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima.

Zoran Milanović protiv deklaracije NATO-a: Kao da je pisala nevladina udruga iz Sarajeva

Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma, kazao je Milanović
- Advertisement -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Pink kako će ovaj dan označiti nove pritiske na Srbiju te da sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali svakako jest Srbima.

Navela je kako sad neće komentirati presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora, jer će o njoj večeras govoriti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

- Advertisement -

– Pozivam građane da prate sjednicu i iz govora predsjednika dobit će odgovor – rekla je srbijanska premijerka.

Naglasila je kako je Hag politički sud koji nije doprinio pomirenju, već nas je, kako kaže, od njega udaljio.

– Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili prije 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tijekom sukoba. Ovome je Hag mnogo doprinio. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprinio pomirenju, a ja se s tim ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprinio pomirenju – rekla je Brnabić za TV Pink.

Dodala je kako je “danas težak dan, što zbog presude, što zbog podsjećanja da su pojedinci iz Haškog suda izlazili kao slobodni ljudi, iako su odgovorni za brojne zločine”.

- Advertisement -

– Ti zločini su maltene bili legalizirani jer nitko za njih nije odgovarao, a optuženi su puštani na slobodu. Ovo je, mislim, produbilo jaz među narodima. Ovaj mehanizam nastavio je da radi i tu mi insistiramo da se neke stvari prebace na naše pravosuđe – kazala je Brnabić.

- Advertisement -
Izvor:FAKTOR.BA

PODJELI: