6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Borelj i Varhelji: Presudom Mladiću privelo se kraju ključno suđenje za ratne zločine u novijoj evropskoj historiji

POVEZANE VIJESTI

Završen sastanak čelnika NATO-a: Pričalo se o ruskoj agresiji i usponu Kine

Ovo je bio prvi samit na kojem je učestvovao novi američki predsjednik Džo Bajden

Počelo suđenje Njemici koja je drogirala i ugušila svoje petero djece

Christiane K. u sudu u Wuppertalu, na zapadu Njemačke, sudit će se za pet ubistava, a prijeti joj doživotni zatvor

Svjetski poznatoj voditeljici dijagnosticiran rak

Poznata i po izvještavanju iz Bosne i Hercegovine, tokom agresije na našu zemlju

Pogledajte pokušaj dramatične pljačke draguljarnice u centru Venecije: Dimnim bombama pokušali stvoriti diverziju

Pljačka je ostala samo na pokušaju jer je jedan turist upozorio obližnju policijsku patrolu
- Advertisement -

Šef diplomatije EU Žosep Borelj (Josep Borrell) I Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) oglasili su se povodom današnje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

-Pravosnažnom presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) u slučaju Ratka Mladića  brings to an end a key, uključujući genocid, koje se dogodilo u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -

Prisjećajući se onih koji su izgubili život, naša najdublja naklonost je s njihovim voljenima i preživjelima. Ova presuda će doprinijeti iscjeljenju svih koji su patili.

EU očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Negiranje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regiji, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtava i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi prevazišli naslijeđe rata i izgradili trajni mir.

Ovo je preduvjet za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i osnova za njen put ka članstvu u EU. Također, to je među 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske Komisije u procesu evropskih integracija BiH.

- Advertisement -

Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti svoju misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članovima njihovih porodica. Ovo ne može proći nekažnjeno- zaključili su.

- Advertisement -
Izvor:AVAZ.BA

PODJELI: