Subota, 27 veljače, 2021

Bill Gates: Koronavirus je dječja igra u odnosu na klimatske promjene

U Trendu

Suprugu dva dana tukao, molila ga da prestane i preminula

On je u namjeri da je ubije, kontinuirano, ženu dva dana fizički i psihički zlostavljao.

Izboden migrant u Bihaću

Sinoć je MUP USK prijavljen incident uzrokovan među migrantima.
- Advertisement -

RJEŠAVANJE klimatskih promjena bila bi “najnevjerojatnija stvar koju je čovječanstvo ikad učinilo”, kaže milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates. Za usporedbu, okončanje pandemije je, u teoriji, “vrlo, vrlo lako”, tvrdi on. O tome piše i u svojoj najnovijoj knjizi “Kako izbjeći klimatsku katastrofu” koja je ujedno vodič za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

“Ne podcjenjujte razmjere izazova. Nikada nismo izvršili pothvat kao ovaj o kojem razgovaramo da treba biti napravljen u sljedećih 30 godina. Za to nema presedana. Pedeset i jednu milijardu tona stakleničkih plinova svijet obično doda u atmosferu svake godine. Nula je cilj do kojeg trebamo doći”, poziva Gates.

Gates voli razglabati o tome kako nam tehnologija može pomoći na tom putovanju. “Alternativni izvori poput vjetra i sunca mogu nam pomoći u dekarbonizaciji električne energije, ali tu je riječ o manje od 30 posto ukupnih emisija. Također ćemo morati dekarbonizirati ostalih 70% svjetske ekonomije – čelik, cement, transportne sustave, proizvodnju gnojiva i još mnogo, mnogo više. Jednostavno trenutno ne postoji način da to učinimo za mnoge od ovih sektora.”

Val inovacija

- Advertisement -

Odgovor će se, kaže Gates, trebati desiti u valu inovacija kakav svijet dosada nije vidio. “To mora započeti s vladama”, tvrdi on. “Trenutni ekonomski sustav ne zaračunava stvarne troškove korištenja fosilnih goriva. Da to radi, svjetska ekonomija ne bi uopće bila profitabilna. Većina tržišnih igrača ne plaća ništa za štetu nanesenu okolišu zagađenjem gorivom iz automobila ili ugljenom i plinom koji su omogućili struju u njihovom domu. Trenutno ekonomija ne priznaje štetu koju uzrokuje dok emitira ugljični dioksid”, objašnjava računalni mogul.

Stoga urgira da vlade moraju intervenirati. “Moramo imati cjenovne signale kako bismo privatnom sektoru pokazali da želimo zelene proizvode”, kaže pa nastavlja: “To će zahtijevati veliko ulaganje vlada u istraživanje i razvoj, kao i podršku da bi se omogućio rast tržišta novih proizvoda i tehnologija, pomažući tako pri snižavanju cijena.”

Ipak, Gates je bio poznat po tome što je, dok je Microsoft gradio u milijardu dolara vrijednu korporaciju, tvrdio da regulacija sputava inovacije. Zašto je sada promijenio ploču? Odgovara da je uvijek podržavao “osnovnu ulogu vlade u smislu infrastrukture, zakonodavstva, obrazovanja te znanstvenih istraživanja”. Što se tiče klimatskog pitanja, drži da će biti nemoguće izbjeći katastrofu, posebno za one koji žive u blizini ekvatora, a da vlade širom svijeta ne usuglase ozbiljan napor po tom pitanju.

“Bilo bi krajnje vrijeme da Republikanska stranka u Americi prepozna važnost borbe protiv klimatskih promjena”, ističe Gates. “To mora biti stalni 30-godišnji napor. Tržište jednostavno ne može promijeniti svu tu fizičku infrastrukturu ako tržišni signali nisu stalni i vrlo jasni. Jednostavno konzumiranje manje stvari – manje letova, lokalne hrane, manje električne energije i plina – neće riješiti problem. Indija će sagraditi stan za svoje ljude, osigurati osvjetljenje noću, klimatizaciju kako bi se uvjeti mogli održati”, vjeruje Gates, pa se globalna potražnja neće smanjiti.

Političko djelovanje je važnije nego ikad

Tvrdi da je političko djelovanje važnije no ikad te da narod treba zahtijevati od vlade da radi ispravno i, koristeći se svojim glasom kao potrošači, inzistirati isto od korporacija. “Ako kupite električni automobil, hamburger izrađen od zamjene za meso, električni grijač za svoj dom, pomažete u povećanju proizvodnje ovih proizvoda i time smanjujete cijene.”

Osnivač Microsofta i dalje uživa u pogodnostima koje pruža život milijardera. Koristi privatne zrakoplove, ali inzistira da se oni napajaju biogorivom proizvedenim od biljnih proizvoda. “Znate, sada plaćam trostruko više za svoje zrakoplovno gorivo, više od 7 milijuna američkih dolara godišnje.” Također se pridružio nadmetanju u iznosu od 3 milijarde funti za kupnju jedne od najvećih svjetskih tvrtki za iznajmljivanje privatnih zrakoplova imena Signature Aviation. Kako se to uklapa u njegovu borbu protiv klimatskih promjena? “Mislim da dokidanje zračnog prometa ne bi imalo smisla”, odgovara. “Takva tehnika grube sile neće nas odvesti tamo gdje želimo. Odgovor mora biti zrakoplovno gorivo koje ne košta previše, a ima nultu emisiju. To bi trebala biti biogoriva ili električna goriva ili možda korištenje zelenog vodika za pogon aviona”.

Gates vjeruje da smo na ključnoj točki klimatske rasprave. Smatra da mlada generacija ima ispravno i potrebno moralno uvjerenje te da mora biti uključena u donošenje promjena po tom pitanju. “Moramo iskoristiti tu mladalačku energiju i osigurati da je usmjerena na politike koje će donijeti razliku”, tvrdi on. Ali to neće biti lako, upozorava. Stremljenje rješavanju ovih pitanja mora postati glavni prioritet u godinama koje dolaze.

Nada se da ćemo imati i malo sreće u razvijanju inovativne nove tehnologije koje zaista može riješiti problematiku tog područja. No, optimističan je da još uvijek možemo izbjeći najgore učinke klimatskih promjena. “Znate, vidio sam to puno puta – inovacije nas uvijek iznova iznenađuju u pozitivnom smislu.”

Podjeli s prijateljima
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Ostavite komentar

Izvor:INDEX.HR
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Zdravi napitak: Napravite ukusni smoothie od malina i jabuka

Smoothie je sastavni dio brojnih dijeta, ali i načina zdrave prehrane.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Ostavite komentar