Friday, January 15, 2021

BiH: U najavi novi protesti poljoprivrednika

U Trendu

Oteli i silovali invalida u podrumu, dvojica zlostavljača umrla, trećem će se suđenje iz Orašja seli u Tuzlu

U potresnoj ispovijesti koju je supruga žrtve ranije dala navela je da njen suprug i dalje doživljava strahote, te da mu je život iz korjena poremećen.

Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja

U naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, grupa migranata je jučer u podnevnim satima izvukla jednu žensku osobu iz rijeke Kladušnice i tako su je spasili od utapanja.

Iako je nova godina stigla, problemi i naizvjesnost domaćih poljoprivrednika ostali su isti. Kako smo nedavno pisali, farmeri iz čitave zemlje, organizovali su mirni protest krajem decembra tako što su svojim traktorima blokirali carinski terminal u Bijeljini i zahtijevali od nadležnih vlasti, kako entitetskih tako i na nivou cijele BiH, da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju i zabrane prekomjerni uvoz agrarnih i prehrambenih proizvoda.

Međutim, situacija je ostala ista i pored toga što su proizvođači naveli novi rok za ispunjenje njihovih zahtjeva i zatražili intervenciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ako se uskoro, tačnije do 20. januara ne riješi nešto konkretnije po tom pitanju, našu zemlju očekuju novi protesti, navodi BHRT.

Usorac: Naša poljoprivreda je narušena prekomjernim uvozom

Kako saznajemo od Stojana Marinkovića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, situacija je ista kao i prije protestovanja poljoprivrednika, prije desetak dana. Iako su oni poslali zahtjev da se održi sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

“Nije se ništa promijenilo. Mada su proteklih dana bili praznici pa nismo ni očekivali da će biti nekih konkretnijih dešavanja. Vjerujem da će se nešto bitnije pokrenuti od ponedjeljka”, kaže Marinković.

Viškovi poljoprivrednih proizvoda i dalje ostaju

Ipak po svemu sudeći, nadležne institucije ne slažu se sa stavovima poljoprivrednih proizvođača. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatraju kako bi uvođenje prelevmana i povećanje carinskih stopa na deset odsto, ozbiljno narušilo međunarodne ugovore koje naša zemlja ima potpisane.

“Ukoliko donesemo tražene mjere, možemo prekršiti postojeće dogovore sa EU, ali vjerujem da u tom slučaju možemo prouzrokovati i domino efekat i recipročne mjere od njih”, smatra Košarac.

U međuvremenu dok se to ne riješi, farmeri i dalje ostaju sa viškovima proizvedene robe. Riječ je o milionima litara mlijeka, kao i tonama voća i povrća koje nemaju mogućnosti plasirati. Proizvođači su pozvali nadležne da se, kako ocjenjuju, urazume, zato što ovim putem domaća poljoprivreda ne može opstati. Očekuju ipak da će nešto više znati naredne sedmice.

Udruženje poljoprivrednika FBiH: Sve farmere u našoj zemlji povezuje zajedničko nezadovoljstvo
Podsjećamo, Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine imalo je adekvatan odgovor na stav ministra Košarca.

“Optužbe na račun poljoprivrednika da ne misle svojom glavom već da im mora suflirati opozicija, smatramo potcijenjivanjem naše inteligencije. Pokušaj da se borba farmera koristi u stranačkim okršajima dokaz je, pak, nemoći ministra vanjskih poslova i nedostatka bilo kakvih utemeljenih argumenata i rješenja”, stoji u dopisu ovog udruženja.

Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Upozorenje za stanovnike BiH zbog vremenskih prilika za vikend

Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putu i da obavezno posjeduju zimsku opremu, saopćeno je danas iz BIHAMK-a uz posebno upozorenje za stanovnike BiH uoči najavljenih vremenskih neprilika.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar