19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Biden danas stiže u Evropu, planirani sastanci sa Merkel i Putinom

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Očekuje se da u narednu srijedu Biden održi dugo iščekivani samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

U svom prvom putovanju u inostranstvo u svojstvu američkog predsjednika, Joe Biden će doputovati u Evropu u srijedu.

- Advertisement -

Predsjednik i prva dama Jill Biden sastat će se s američkim vojnicima u engleskoj oblasti Suffolk, u prvoj posjeti stranoj zemlji otkako je preuzeo predsjedničku dužnost u januaru.

Biden bi se u četvrtak trebao sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u blizini Cornwalla, gdje se samit G7 odžava od petka do nedjelje, na čijim marginama bi se Biden trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalih čelnika G7.

Na kraju posjete Britaniji, američkog predsjednika i prvu damu primit će kraljica Elizabeth II u dvorcu Windsor u blizini Londona u nedjelju.

Biden u ponedjeljak planira da prisustvuje samitu NATO-a u Bruxellesu, gdje je sastanak s predstavnicima EU na najvišem nivou planiran za naredni dan.

- Advertisement -

Očekuje se da u narednu srijedu Biden održi dugo iščekivani samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prije nego što se američki predsjednik vrati u Washington.

– Ovo putovanje naglasit će američku predanost da okupi svjetske demokratije kako bi zajednički oblikovale pravila puta za 21. stoljeće, branile naše vrijednosti i bavile se najvećim svjetskim izazovima – saopćila je Bijela kuća, prenosi dpa.

- Advertisement -
Izvor:Fokus

PODJELI: