Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Bećirović pisao Vučiću: 10 pitanja za poboljšanje međudržavnih odnosa BiH i Srbije

U Trendu

- Advertisement -

Povodom inteziviranja, kako kaže, opasne politike ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno prznate države BiH, delegat u Domu naroda BiH, Denis Bećirović, pisao je predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

“Gospodine Vučiću, Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica Ujedinjenih nacija. To je trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti. Preciznije rečeno: mi imamo državu i ustavnu i svetu obavezu da je gradimo, čuvamo i kada je ugrožena branimo svim raspoloživim sredstvima”, navodi Bećirović na početku.

Država Bosna i Hercegovina nikada nije napadala svoje susjede. Naša država nikada nije izvozila ratove, ali su, nažalost, drugi uvozili zle ideologije i ratove u našu zemlju. Bosanskohercegovački građani su uvijek bili miroljubivi, dobronamjerni, ponosni i čestiti ljudi. Međutim, kada je država Bosna i Hercegovina ugrožena njeni patrioti su bezbroj puta dokazali da mogu biti najhrabriji, najodlučniji i najbeskompromisniji borci za svoju rodnu grudu”, piše on.

- Advertisement -

S ciljem poboljšanja međudržavnih odnosa Bosne i Srbije, kao i otklanjanja nekih od prepreka na tom putu, javno Vam postavljam sljedećih 10 pitanja, navodi Bećirović.

Gospodine Vučiću, na sastanku koji je 12. maja 2014. godine održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, kojem sam i lično prisustvovao u kapacitetu jednog od čelnika najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, bio sam svjedok Vaše izjave da ćete poštovati nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine, kao i odluke legalnih organa naše države. Zašto, gospodine Vučiću, nakon brojnih izjava i sedam godina poslije ovog sastanka dozvoljavate da Milorad Dodik u Vašem prisustvu negira i diskreditira državu Bosnu i Hercegovinu?

- Advertisement -

Zašto srbijanski funkcioneri ne poštuju konačne i obavezujuće odluke legalnog Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine?

Zašto nikada niste Miloradu Dodiku skrenuli pažnju da je država Bosna i Hercegovina nedjeljiva i neupitna historijska i pravna činjenica i da nikada neće doći do razbijanja njenog teritorijalnog integriteta?

Da li Vaša stalna šutnja o krajnje opasnim antidejtonskim i antiustavnim potezima Milorada Dodika znači i opravdavanje i podršku njegovoj destruktivnoj politici?

Da li je istinita tvrdnja da ste Vi i Milorad Dodik dogovorili podjelu uloga i da Dodik govori ono što Vi mislite i želite? Da li je to jedini razlog zašto Vi nikada ne negirate Dodikove antidejtonske poteze ili postoje i još neki razlozi?

- Advertisement -

Zašto Milorad Dodik nakon svakog sastanaka s Vama u Beogradu pojačava i radikalizira antidejtonsku i separatističku politiku? Vrijeme je, gospodine Vučiću, da i regionalnoj i međunarodnoj javnosti kažete istinu o tome šta to zaista dogovarate s Dodikom iza zatvorenih vrata.

Nažalost, Bosna i Hercegovina, Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana su još uvijek „cisterne koje su do vrha napunjene benzinom“. Gospodine Vučiću, kako možete mirno tolerirati činjenicu da Milorad Dodik u Vašem prisustvu neodgovorno „pali vatru među cisternama benzina“?

Zašto Srbija posljednjih godina usvaja opasne strategije nacionalne sigurnosti u kojima se ne poštuje nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine?

Države Bosna i Hercegovina i Srbija su članice Ujedinjenih nacija. Međunarodni sud pravde, glavni sudski organ UN-a, presudio je da je počinjen genocid nad Bošnjacima. Zašto još uvijek negirate sudski utvrđeni genocid i internacionalno preuzete obaveze Srbije?

Predsjedniče Srbije, zar nakon iskustava Vaše države od početka XIX do kraja XX stoljeća – Kneževina Srbija, Kraljevina Srbija, Srbija poslije balkanskih ratova, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička federativna republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – dominantna politička elita u Srbiji nije shvatila da se projekat velike Srbije ne može realizirati ni u ratu, ni u miru? Da li je moguće da dio političke elite u Srbiji ni na početku treće decenije XXI. stoljeća još uvijek nije odgovorio na pitanje koje već dugo zaokuplja pažnju dijela srbijanske političke i intelektualne elite – kakva ili kolika država?

“Gospodine Vučiću, Dobrica Ćosić, koga velikosrpski pokret naziva ‘ocem srpske nacije’ neskriveno je trasirao velikodržavne aspiracije Srbije i u postdejtonskom periodu i, između ostalog, napisao:
Dva veka mi imamo jedan isti cilj, a to je borba za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. (…) Nijedan ratni cilj nije ostvaren samo u rovu. Nijedna ratna pobjeda nije zaključena oružjem. Svi su ratni ciljevi u istoriji sveta ostvareni u miru, produžavani u miru. Mi moramo u miru završiti rat i ostvariti naše istorijske ciljeve’. Upravo ovu Ćosićevu strategiju pokušava ostvariti Milorad Dodik. Vrijeme je da javno upozorite Dodika da ne sije lažne iluzije. Nema podjele nedjeljive države Bosne i Hercegovine ni ratom, ni mirom”, nastavio je delegat SDP-a.

Vrijeme je da se zauvijek odbace memorandumi SANU-a i neostvarive velikodržavne zamisli, dodaje on, učinite to zbog budućnosti građana i Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Pomozite ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira koje su nacije ili vjere. Uredimo odnose između naših država na način kako to priliči susjedima i državama članicama UN-a, a ne na plemensko-etničkim osnovama. Vrijeme je da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovni počnu iskazivati iskren, dobrosusjedski i korektan odnos, a ne da potiču etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginaliziraju državu Bosnu i Hercegovinu i njene državne organe. Čuvajmo mir! Borimo se za pravdu”, zaključio je svoje pismo Bećirović.

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:Klix
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Pojavio se novi non paper o odnosu Srbije i Kosova

Dokument predviđa potpuni povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar