Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Bećirović: Ako želi gašenje OHR-a, neka međunarodna zajednica vrati Republiku BiH

U Trendu

Policijska akcija kod Bijeljine: U zidovima vikendice pronašli arsenal oružja

Pripadnici MUP-a Srpske su u vikendici na području Janje kod Bijeljine pronašli arsenal oružja.

Upozorenje policije u BiH: Najavljeno masovno samoubistvo mladih na “TikToku”!

Interpol je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je za danas, 3. marta 2021. godine, najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži „TikTok“.
- Advertisement -

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johann Sattler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

“Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi pomoći i doprijeti na konstruktivna način je neko sa kim želim sarađivati”, rekao je Satler za banjalučke Nezavisne novine, prenijeli su bh. mediji.

 
U izjavi za Radiosarajevo.ba na izjavu Sattlera reagirao je delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović.

- Advertisement -

“Mislim da je Sattler dao jednu neopreznu izjavu vezano za ukidanje OHR-a u BiH. Prije svega treba reći da su OHR i visoki predstavnik uspostavljeni na bazi Aneksa X Daytonskog mirovnog sporazuma. Mirovni sporazum se ne može parcijalno mijenjati. Visoki predstavnik ima vrlo jasno date nadležnosti i on je, na kraju, konačan tumač Daytonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Bećirović.

On je očekivao da Sattler kaže da “treba postepeno pristupati gađenju separatističkih politika, a ne OHR-a”.

- Advertisement -

“Bilo bi dobro da je Sattler rekao da ćemo pristupiti postepenom gašenju otvorenih blokada, čak i zakonskih obaveza Bosne i Hercegovine, kao što je put u NATO. Ili recimo da je Sattler rekao da ćemo pristupiti gašenju separatističkih politika u Bosni i Hercegovini, kao i politika koje blokiraju državne organe Bosne i Hercegovine. Kao i onih politika koje negiraju počinjeni genocid, međunarodne presude itd. U ovom kontekstu pozivanje na gašenje OHR je po mom mišljenju je pozivanje na slabljenje države Bosne i Hercegovine i jačanje destruktivnih snaga u zemlji. To nikako ne bi trebalo da bude slučaj. Bilo bi dobro da svi daju izjave u skladu Daytonskim mirovnim sporazumom”, smatra Bećirović.

Ukoliko Sattler predstavlja zvanične tendencije EU u BiH, Bećirović ima prijedlog:

“Neka nam međunarodna zajednica vrati ustavne nadležnosti Republike BiH koje se odnose na zaštitu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta RBiH”, zaključio je Bećirović.

Podjeli s prijateljima
 • 85
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  85
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Vučić: Beograd je spreman na dijalog sa Prištinom, ali svi dogovori se moraju poštovati

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak nakon Prištine je doputovao u Srbiju na dvodnevnu posjetu
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 85
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  85
  Shares

Ostavite komentar