6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Arnaut: Voloder jeste u sukobu interesa, od izvršne funkcije je moralo proći bar šest mjeseci

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Nakon što je SDA-ov zastupnik u Federalnom parlamentu Elmedin Voloder izabran za novog direktora Autocesta FBiH oglasio se državni zastupnik i pravnik Damir Arnaut koji je istaknuo činjenicu da Voloder isprva nije ni smio biti imenovan.
Prema Zakonu o sukobu interesa Federacije Bosne i Hercegovine u rukovodstvo javnih preduzeća ne smiju biti izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici u vrijeme vršenja te javne funkcije niti šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije. Ovo znači da je izbor Volodera na poziciju direktora Autocesta FBiH u potpunosti protuzakonito i u sukobu interesa.
Arnaut koji je ukazao na propust ističe i da Evropska unija i međunarodna zajednica ne smiju nijemo posmatrati ovakvo kršenje zakona jer je to u sukobu sa evropskim vrijednostima i normama koje traže od Bosne i Hercegovine za ulazak u Uniju.

“Ovo je čisto, neskriveno kršenje Zakona o sukobu interesa FBiH i to u trenutku kada EU od BiH traži novi, jači zakon na državnom nivou. Da li će Johann Sattler i Evropska komisija ovo samo posmatrati? Ako ne reaguju, 14 prioriteta je samo prazan papir”, rekao je Arnaut.

- Advertisement -

Na pitanje koje je Klix.ba danas postavilo Voloderu o tome da li je u sukobu interesa s obziorm na udjele u vlasništvu nekoliko privatnih firmi i činjenicu da je federalni zastupnik, on je kazao kako je sve poduzeo da situacija bude zakonski čista. Naveo je da će se zastupničkog mandata odreći u zamjenu za poziciju direktora Autocesta FBiH, no prema aktuelnom Zakonu o sukobu interesa FBiH vidimo da to nije dovoljno jer mora proći najmanje šest mjeseci od obavljanja izvršne funkcije.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: