6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Ambasador Hrvatske pri UN-u: Zna se ko je bio đavo u ratovima devedesetih

POVEZANE VIJESTI

Grlić Radman: Formulacija u deklaraciji NATO-a bila izmijenjena prije Milanovićevog poziva

Grlić Radman je istakao da je on u maju formirao "koordinacijsko tijelo, jednu neformalnu grupu" u kojemu su bili predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva finansija, ureda predsjednika vlade i ureda predsjednika.

Milanović o spominjanju BiH u dokumentu NATO-a: Nazvao me Stoltenberg i riješili smo u pola minute

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Briselu dao je kratku izjavu

U Hrvatskoj kreće covid-bus, građane će cijepiti “pred kućnim pragom”

Covid-busevi će po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima.

Zoran Milanović protiv deklaracije NATO-a: Kao da je pisala nevladina udruga iz Sarajeva

Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma, kazao je Milanović
- Advertisement -

Ambasador Hrvatske pri UN Ivan Šimonović izjavio je sinoć pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija da je Zagreb veoma zabrinut što Srbija ne sarađuje sa međunarodnim sudom u Hagu.

Na sjednici na kojoj su izvještaj podnijeli predsjednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove Carmel Agius i Serge Brammertz, Šimonović je kritikovao Srbiju zbog odbijanja da izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja svjedoka.

- Advertisement -

“Ističemo potrebu da Srbija potpuno sarađuje sa Mehanizmom u Hagu, uključujući sprovođenje svih njegovih odluka. Zastrašivanje svjedoka je ozbiljan zločin koji ometa napore na utvrđivanju odgovornosti optuženih”, rekao je Šimonović.

Povodom sinoćnje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u govoru Vijeću sigurnosti da u ratovima devedestih “niko nije bio anđeo”, predstavnik Hrvatske je rekao da je “veoma jasno ko je bio đavo”, aludirajući na tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića.

Dodao je da jučerašnja pravosnažna presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću “ne može da popuni tu prazninu”, prenijela je Beta.

“Smrt Miloševića lišila nas je presude koja bi dala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu. Presuda Mladiću, jednom od najbrutalnijih krvnika Miloševića, ne može da popuni tu prazninu, ali može da donese pravdu”, rekao je hrvatski diplomata.

- Advertisement -

On je naveo da je Hrvatska uvjerena da haško tužilaštvo može da dokaže da su Franko Simatović i Jovica Stanišić odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH, odnosno njihovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Pošto proces protiv Miloševića nije završen presudom, važno je da se ovaj slučaj završi presudom koja će jasno pokazati uključenost vrha vlasti Srbije u zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH”, naveo je Šimonović.

Ambasador Hrvatske je rekao da Srbija “i dalje ne ulaže dovoljno napora” u nalaženje nestalih u ratu.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: