19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Albanija ušla u Vijeće sigurnosti UN-a

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Albanija se našla među pet zemalja koje su Ujedinjene nacije izabrale za nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti. Pored Albanije – Brazil, Ujedinjene Arapske Emirate, Ganu i Gabon našle su se u VS-u.

Dobijanje mesta u 15-članom Vijeću sigurnosti smatra se vrhuncem dostignuća za mnoge zemlje. To im daje jak glas o pitanjima o međunarodnom miru i bezbijednosti.

Albanija prvi put

- Advertisement -

Albanija će prvi put biti u Vijeću sigurnosti, a Brazil 11. put, čime će ta zemlja biti izjednačena sa Japanom po tome koliko puta je bila u tom tijelu na dvogodišnjem mandatu.

Tri zemlje su se takmičile za dva mjesta koja pripadaju Africi. Ali se Kongo povukao u ponedjeljak.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir objavio je rezultate tajnog glasanja. Te je čestitao pobjednicima.

Novoizabrani članovi VS UN-a počinju mandat 1. januara. Tada će zamijeniti pet zemalja čiji dvogodišnji mandat ističe 31. decembra – Estoniju, Niger, Sent Vinsent i Grenadine, Tunis i Vijetnam.

- Advertisement -

Oni će se pridružiti stalnim članicama Vijeća. SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska i pet nestalnih članica izabranih prošle godine – Indija, Irska, Kenija, Meksiko i Norveška.

Zbog korone promijenjena procedura za izbor

Prije koronavirusa zemlje koje su kandidati za mjesta u Vijeću sigurnosti pozivali su ambasadore u bogate posjete svojim zemljama. Organizovali večere i prijeme, a visoki vladini zvaničnici širom svijeta lobirali su za glasove. Međutim, pandemija je sve to skratila od marta 2020. godine.

Prošle godine je izbor za nove članice VS-a održan pod vrlo različitom procedurom glasanja zbog pandemije COVID-19. Umjesto da ambasadori 193 zemlje članice Generalne skupštine budu zajedno za izbor, usvojena je nova procedura. Ambasadori su dolazili u različita vremena koja su im određena. Da bi se izbjeglo veliko okupljanje. I glasali su ne samo za nove članice Vijeća sigurnosti nego i za druga mjesta.

- Advertisement -

Poslednjih mjeseci Generalna skupština se sastaje lično. Dozvoljeno je samo po dvoje diplomata iz svake zemlje. Tako da su danas ambasadori mogli da stave svoj glas jedan za drugim u veliku kutiju.

Čak iako neka zemlja nema protivkandidata mora da dobije glasove dvije trećine zemalja članica koje su glasale da bi osvojila mjesto u Vijeću sigurnosti.

U današnjem glasanju Gana je dobila 185 glasova, Gabon 183, Brazil 181, Ujedinjeni Arapski Emirati 179 i Albanija 175.

- Advertisement -
Izvor:N1

PODJELI: