21.9 C
Cazin
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021

20 godina od zločina u Banja Luci: Ubice Cazinjanina Murata Badića nikada nisu otkrivene

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Sedmi maj se simbolično obilježava kao Dan džamija, kao simbol sjećanja na Ferhadiju i sve druge džamije koje je agresor srušio i čije je ostatke uklanjao sa lokaliteta na kojima su se nalazile.

Prije 20 godina 7. maja ubijen je Cazinjanin Murat Badić u Banjoj Luci, prilikom polaganja kamen temeljca za izgradnju Ferhadije. Tog nesretnog dana je u Banja Luku došao iz Austrije gdje je boravio i radio, na događaj koji je trebao predstavljati poziv na suživot i pomirenje.

- Advertisement -

murat badic

Ubice koje nikada nisu otkrivene, divljački su kamenovale 61-godišnjeg Cazinjanina prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije. Nakon 19 dana provedenih u komi nesretni čovjek je umro.

murat badic

Kamenjem su tada zasuti svi koji su došli na ovaj događaj. Građani, visoke domaće i strane ličnosti. Četiri hiljade demonstranata tuklo je 300 Bošnjaka koji su stigli u Banja Luku. U blizini tvrđave Kastel zapaljeni su autobusi kojiima su Bošnjaci stigli iz svih krajeva BiH, ali i inostranstva.

- Advertisement -

Ni 20 godina nakon tog zločina – ubistvo nedužnog građanina koje se odigralo pred kamerama nije istraženo, niti su otkrivene ubice.

- Advertisement -

PODJELI: